1213626312slika1International Bodyguard Association osnovana je u Parizu, 1957. godine. Njezin osnivač bio je major Lucien Victor Ott (1931 – 1990), veteran i višestruki dobitnik odlikovanja Francuske vojske. Rođen je 1931. god. u Alžiru, gdje je i odrastao.1947 godine se kao dragovoljac pridružio Francuskoj Legiji stranaca. Borio se u Indoneziji te je sudjelovao u bitci Dien–Bien-Hou. Nakon toga pridružio se Deuxieme Bureau (French Millitary Intelligence).

Godine 1956. povjerili su mu zadatak proučavanja i poboljšanja tehnike na području osobne zaštite. Tako je godine 1957. osnovao International Bodyguard Assotiation (I.B.A.), i to kao organizaciju za tjelesnu zaštitu.

Zbog brojnih pokušaja atentata na predsjednika Charlesa de Gaulla, monsieur Tinet (Special Forces Kader ) zadužio je majora Otta, koji je u to vrijeme bio član protuterorističke jedinice u Alžiru, da organizira i osposobi grupu vrhunskih tjelesnih zaštitara. Pod povjerenstvom generala DeMonssaberta i pod vodstvom majora Otta, bila je ustanovljena posebna jedinica za zaštitu osoba. Pripadnici organizacije bili su veterani poznatih specijalnih jedinica Les Gorilles. S vrhunskim znanjem majora Otta i njegove novoosnovane organizacije I.B.A. – e započela je obuka jedinica tjelesnih zaštitara kraljeva, predsjednika, diplomata, političara, vojske, jedinica za zaštitu sudaca i medijskih zvijezda, i to u Europi, Africi, Aziji, Srednjem Istoku, Pacifiku u Srednjoj i Centralnoj Americi.

Godine 1990. pred samu svoju smrt, Lucien Victor Ott izrazio je želju, da njegov najbolji učenik i izabranik gospodin James Shortt  sadašnji direktor Udruženja I.B.A., nastavi sa obukom vještine modernih i uspješnih metoda na području tjelesne zaštite.