I.B.A. je međunarodna organizacija koja pripadnike državnog, vojnog i civilnog osiguranja obučava u vrhunsko pripremljene tjelohranitelje. Obuci mogu sudjelovati psihofizički zdrave punoljetne osobe s vozačkom dozvolom i bez prethodnih kaznenih prijava. Cjelokupni naziv tjelohranitelj dobiju osobe koje pod nadzorom organizacije I.B.A.-e sudjeluju u programu za obuku te ga uspješno zaključe. Polaznik tečaja započinje program osposobljavanja sa tzv. „osnovnim programom“.

Nakon završetka osposobljavanja se, s obzirom na zahtjevanost posla,nastavlja sa specijalnim programima koji se organiziraju na međunarodnoj razini.
Osim osnovnog programa za tjelesne zaštitare svih starosnih skupina i socijalnih položaja postoje i specijalni programi, namijenjeni prije svega poduzećima registriranim za zaštitu osoba ili za poduzeća sa svojom zaštitarskom službom koja žele nadograditi ili osvježiti svoje već postojeće znanje na području osiguranja.
Organizacija I.B.A. organizira osposobljavanje međunarodnih instruktora koji moraju imati radna iskustva na području posebnog osiguravanja, te ispunjene tri zahtjevne kategorije osposobljavanja; prva – asistent instruktora i druga – međunarodni instruktor. Samo rijetki izabranici nakon dugogodišnjeg rada i obučavanja mogu pridobiti naziv „profesor I.B.A.-e“.

International Bodyguard Association je izradila međunarodni registar tjelohranitelja (I.B.R.) i International Bodyguard Services (I.B.S.), posredstvom kojih se zapošljavaju tjelohranitelje po cijelom svijetu.

Organizacija ima ulogu udruživanja zaštitara cijeloga svijeta te doseći njihovo službeno priznanje. Zadaća tjelohranitelja je osiguranje kraljeva, predsjednika država,diplomata,sudaca, poslanika, vojnih lica, poslovnih ljudi i medijskih zvijezda. Osposobljeni su također za izvođenje programa namijenjenih privatnoj zaštiti.

Dokazano je da je bilo približno 90% zaposlenih tjelohranitelja obučeno po nepravilnim i zastarjelim metodama, među njima je bilo čak i osoba koje su osiguravale državne i civilne ustanove. Osnivatelj organizacije I.B.A.-e, major Lucien Victor Ott, je uveo metodu za sprječavanje opasnosti. Sastavljena je iz šest osnovnih točaka: zaštitna pratnja i zaštitna vožnja, komunikacije i protu-pregled elektronike, otkrivanje i lociranje eksplozivnih sredstava, blizak obračun sa oružjem ili bez njega, te prva pomoć. Tzv. „osnovni program“ se u različitim državama svijeta izvode svaki mjesec i organiziraju se na državnoj i međudržavnoj razini.

I.B.A. izvodi osnovne i specijalne programe u više od petnaest jezika i država: od Skandinavije do Australije, od Novog Zelanda do Rusije i od Europe do Sjedinjenih Američkih Država. I.B.A. je jedina organizacija koja je sa svojim predstavništvima priznata u više od 65 država. Sa svojim programima i djelovanjima pokušava upoznati i osvijestiti pučanstvo da u našoj bližoj budućnosti tjelesni zaštitari postanu dio svakodnevnice i dio naših kulturnih običaja.

Organizacija I.B.A. je poznata po svojem izvrsnome profesionalnom radu, što jamči visoko osposobljene, tehnički i profesionalno povjerenja vrijedne instruktore.

Četrdeset i sedam godina postojanja i zaštita važnih osoba iz područja medija, industrije i političkih vodstva pokazuje da je zaštita sa visoko psihofizičkom osposobljenošću učinkovitije od samo fizičke zaštite.